Lukitusratkaisut

Lukitusratkaisua suunniteltaessa tulee ottaa huomioon seuraavia seikkoja

Lähtökohtana lukitusratkaisua suunniteltaessa on vahva rakenteellinen suojaus jossa ovi, karmi ja lukko muodostavat  vankan  kokonaisuuden joka vaikeuttaa tai  jopa estää murron. Selkeästi suurin osa asuntomurroista tehdään  oviympäristön kautta. Mahdolliset hälytysjärjestelmät täydentävät rakenteellista suojausta.

Avainturvallisuus

Avain on lukituksen ydin ja lukitusta suunniteltaessa tulee päättää onko tarvetta suojatulle vai suojaamattomalle avaimelle. 

Suojattu avain on tarpeen kun avaimia jaetaan useammalle henkilölle esim. yrityksissä tai avainta joudutaan lainaamaan ulkopuolisille esim. siivous tai huoltopalveluille. Suojattu avain on patentoitu ja uusien avainten valmistus tapahtuu vain lukkotehtaan valvontakäytäntöjä seuraten lukitusjärjestelmän omistajan tai valtuutetun toimesta. Avaimella on pitempi toimitusaika ja lukitusjärjestelmä on suojaamatonta kalliimpi.

Suojaamaton avain on paikallaan kun avaimet ovat vain rajoitetun ja tunnetun, esim. perheen käytössä. Avainpalvelu on nopeaa, joustavaa ja lukitusjärjestelmä sekä jälkikäteen tilattavat avaimet on hinnaltaan edullisempia kuin suojatussa lukitusjärjestelmässä.

Rakennusaikainen lukitus

Rakennusaikainen  lukitus on tarpeen siinä tilanteessa kun rakennusurakoitsijoita useita ja avainten hallinnointi on hankalaa rakentamisen aikana.

Turvallisuusriski on se, etteivät kaikki avaimet palaudu rakennuksen valmistuttua tai epätieto siitä, onko avaimia teetetty lisää.

Ratkaisu on GegepExtra+ Flex lukitusratkaisu, jossa rakennusaikaiset lukot voidaan rakennuksen valmistuttua itse sarjoittaa uudestaan. 

Laajennustarpeet

Suunnitteluvaiheessa on hyvä kartoittaa mahdolliset lukitusjärjestelmän laajennustarpeet. Näin lukitus voidaan suunnitella saman tien myös tulevaisuutta varten ja tulevat muutokset ovat nopeampia ja edullisempia tehdä.